Bisschopswijn – zelf maken met dit heerlijke recept
Iedereen kent wel de bekende glühwein die in november en december rijkelijk vloeit op kerstmarkten in heel Europa. Minder bekend is de Sinterklaasvariant: bisschopswijn. Deze warme winterdrank werd vroeger veel gedronken in aanloop naar 5 december, wanneer gezinnen verwachtingsvol uitkeken naar de komst van de Goedheiligman, vaak onder het genot van een mok dampende bisschopswijn.
Een beetje geschiedenis
De oorsprong van bisschopswijn ligt in de middeleeuwen. Toen werd een drank genaamd hipocras gedronken: een mengsel van wijn, honing en kruiden. Deze zoete drank werd vaak na de maaltijd geserveerd bij taart of gekonfijte vruchten – een soort middeleeuwse dessertwijn dus. De moderne bisschopswijn bouwt hierop voort, maar heeft een typisch Sinterklaasachtig karakter gekregen.
Wat is bisschopswijn?
Bisschopswijn is, net als glühwein, een warme, alcoholische drank op basis van wijn en kruiden. Het grote verschil? In bisschopswijn worden vaak sinaasappelschillen verwerkt, wat de smaak een fruitige, frisse toets geeft. Daarnaast bevat het traditioneel kruidnagel, steranijs, kaneel en naar smaak honing of bruine suiker. De drank wordt verwarmd tot ongeveer 70 °C om te voorkomen dat de alcohol verdampt.
Recept bisschopswijn – dit heb je nodig
Voor dit klassieke recept voor bisschopswijn gebruik je de volgende ingrediënten:
- 950 ml cranberrysap (32 oz)
- 350 ml appelcider (12 oz)
- 350 ml droge rode wijn (12 oz)
- ¼ kopje lichtbruine suiker
- ¼ kopje abrikozenbrandewijn
- 1 oz (ca. 28 gram) bisschopswijnkruiden
Bereiding van bisschopswijn
1. Voeg het cranberrysap, de appelcider en rode wijn samen in een pan.
2. Voeg de lichtbruine suiker toe en roer tot deze is opgelost.
3. Plaats de bisschopswijnkruiden in een kruidenzakje of thee-ei en voeg dit toe.
4. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur tot het goed heet is (niet laten koken).
5. Laat 30–60 minuten zacht trekken. Roer af en toe en proef tussendoor.
6. Verwijder het kruidenzakje zodra de gewenste smaak is bereikt.
7. Voeg tot slot de abrikozenbrandewijn toe en roer nog even goed door.
8. Serveer heet in mokken met eventueel een kaneelstokje als roerstokje.
Tip van de Sint
Laat je kinderen genieten van warme chocolademelk terwijl jij jezelf trakteert op een heerlijk geurige bisschopswijn. Een traditie die het verdient om opnieuw ontdekt te worden tijdens de koude dagen rondom Sinterklaas!

