Daarom is Zwarte Piet geen racisme - Docu-maker Arnold-Jan Scheer

 

Zwarte Piet

Het is maar goed dat er zoveel zijn, anders kon Sinterklaas al het werk lang niet aan. We hebben het natuurlijk de Zwarte Pieten. Maar hoe is Zwarte Piet nu precies bij Sinterklaas gekomen? Het hele verhaal lees je op deze pagina. Verder is hier van alles te vinden over deze knecht van Sint. Zoals Zwarte Piet spelletjes en liedjes, maar ook knutsels en andere leuke dingen.

Zwarte Piet met zak en roe

Zwarte Piet wie kent hem niet

Zwarte Piet wie kent hem niet. De trouwe knecht van Sinterklaas is te herkennen aan zijn zwart/bruine gezicht, opgelopen tijdens zijn klauterpartijen door de vele schoorstenen. Daarnaast vallen zijn vrolijk kleurende kleding en rare capriolen natuurlijk op. Gewapend met een zak vol pepernoten en ander lekkers en natuurlijk kadootjes staan zij Sinterklaas ter zijde in de drukke periode voor 5 december.

De helpers van Sinterklaas zien er in hun gekleurde en vrolijke Pietenpakken grappig en lief uit. Piet helpt de Sint mee met het brengen van de vele cadeautjes. Over de hoge daken en langs alle schoorstenen waagt Zwarte Piet zich om de pakjes te kunnen bezorgen. Het is best gevaarlijk werk, vooral als het glad is. Ook het klauteren door al die schoorstenen is niet het makkelijkste werk. Naast het dakwerk heeft elke Piet een functie op Pakjesboot, en dat is maar goed ook want anders zou Sinterklaas niet aankomen in Nederland.Zwarte Pieten op het dak bij de schoorsteen

Toch klaart Zwarte Piet deze gevaarlijke klussen. Bovendien wordt je er behoorlijk vies van en gaat al dat roet in je ogen en oren zitten. Gelukkig zijn er voldoende schone kleren mee om er overdag weer tiptop uit te zien. Ook helpt Piet Sinterklaas met het dragen van zijn staf en het grote boek. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe! Kinderen die braaf geweest zijn krijgen van Piet lekkers in de vorm van pepernoten, speculaas, marsepein, chocolade of ander suikergoed. De stoute kinderen kregen vroeger met de roe, maar nu gelukkig niet meer. En als ze heel erg bont gemaakt hadden gingen ze mee in de zak naar Spanje. Tegenwoordig hebben de Pieten bijna geen roe meer bij zich. Zouden er soms geen stoute kinderen meer zijn?

Zwarte Piet en Amerigo

En als laatste taak is Piet de verzorger van Amerigo, het paard van Sinterklaas. Eigenlijk heeft Piet het best wel druk… Gelukkig heeft Zwarte Piet tijd voor alle kinderen van Nederland en gaat het hele Pietenteam er ook dit jaar weer alles aan doen om ieder zijn schoen te vullen.

Zwarte Piet is geen racisme