Cadeautjes voor in de schoen

Steeds vaker ontvangen kinderen cadeautjes in hun schoen, in plaats van het traditionele strooigoed of speculaas. Vaak gebeurt dit met de gedachte dat teveel snoepgoed niet goed voor de kinderen is. Het mandarijntje dat jarenlang als alternatief voor dit snoepgoed gegeven werd, lijkt hiermee te zijn vervangen door speelgoed.

Schoencadeautjes

Wat zijn schoen cadeautjes?

Schoen cadeautjes zijn kleine geschenken die in de schoen passen. Het formaat is dus heel belangrijk. Past het niet in de schoen? Dan is het gewoon een cadeau en deze worden pas met pakjesavond gegeven. Daarnaast speelt geld in dit geheel ook een rol. Een schoen cadeautje heeft een kleine waarde, dat wil zeggen niet meer als 5 euro. De duurdere geschenken worden bewaard tot pakjesavond.

Wanneer een cadeautje geven?

Aangezien het ene gezin het andere niet is en kinderen op schoolpleinen alles met elkaar vergelijken, worden de schoen cadeautjes best op vrijdagavond in de schoenen gestopt. Hierdoor wordt voorkomen dat kinderen de dingen met elkaar gaan vergelijken. Elk kind is toch even lief en het sinterklaasfeest moet voor elk kind bijzonder blijven. Er zijn namelijk kinderen waarbij pakjesavond gewoon een probleem is en die twee weken aanloop er naartoe echt niet leuk zijn. Niemand wil zien dat een ander meer krijgt en kinderen kunnen daar nog niet mee omgaan. Een andere reden om het op vrijdagavond in de schoen te stoppen, is dat het kind de volgende dag niet naar school hoeft en dus het hele weekend heeft om er mee te spelen. Niets is zo vervelend als naar school te moeten, terwijl er thuis iets leuks ligt te wachten. Ook het meenemen naar school is om bovenstaande redenen af te raden. 

Welke cadeautjes zijn geschikt?

Natuurlijk hangt het één en ander van de leeftijd van het kind af, maar kleine cadeautjes waar ze iets mee kunnen zijn het beste. De aanloop naar pakjesavond is een hele spannende tijd en veel kinderen hebben dan ook te maken met Sinterklaas stress. Ze slapen of eten slechter, zijn prikkelbaar en veel moe in deze periode. Cadeautjes die hen helpen te ontspannen, of die de aandacht langere tijd af weten te leiden zijn dan ook het meest geschikt. Denk bijvoorbeeld aan een voorleesboekje over het sinterklaasfeest, liedjes of muziek, speelgoed voor in bad, knutselspulletjes of kleurpotloden. Ook lekkers mag natuurlijk in de schoen, een hand vol pepernoten of een iets van chocolade is prima. De echte grote schoen cadeaus komen met pakjesavond en dat wat ze nu krijgen moet bijdragen aan de gezellige tijd.