Alles wat je wilt weten over chocoladeletters

Het is één van de meest gegeven Sinterklaas cadeautjes, de chocolade letter!
Hoe lang bestaan ze eigenlijk al en hoe worden ze precies gemaakt? Lees snel verder en je ontdekt het allemaal!

Chocolade letters

De geschiedenis van de chocoladeletter

Het sinterklaasfeest bestaat al eeuwen lang en sinds het einde van de 19e eeuw geven mensen elkaar hierbij chocolade letters. Het meest gebruikte lettertype voor een chocolade letter is Egyptienne. Dit lettertype is regelmatig van structuur en daardoor minder kwetsbaar bij de productie en het transport van de letters. De groeven in de chocolade letters zorgen er ook voor dat ze gemakkelijk uit de vorm kunnen worden gehaald. 

Welke letter?

Het is de gewoonte om een chocolade letter te geven met de eerste letter van iemands voornaam. De meest verkochte chocolade letter is de M, waarschijnlijk omdat die ook voor mama of moeder kan staan. Vroeger was dit ook één van de zwaarste letters, wat op gulzigheid kan wijzen. Sinds lange tijd zijn de chocolade letters echter gestandaardiseerd, waardoor de M exact hetzelfde gewicht krijgt als de J. Bij de ene letter zijn de pootjes daarom dikker dan bij de andere letter. Alleen bij de I ziet het er gek uit en dat is de reden dat sommige fabrikanten hem niet maken. Het is dus überhaupt lang niet bij alle merken mogelijk om het gehele alfabet te kopen. Wanneer je bijvoorbeeld Yvette hebt getrokken bij de lootjes, moet je goed zoeken om voor haar een chocoladeletter te vinden. De S van Sint en de P van Piet en papa zijn ook populair. De fabrikanten houden goed bij welke letters wel en niet goed verkopen, zodat zij hier hun jaarlijkse productie op kunnen afstemmen. 

De productie van chocoladeletters

De chocoladefabrieken produceren jaarlijks zo'n 12 tot 14 miljoen chocoladeletters. Twee derde daarvan is melkchocolade, maar er zijn ook andere varianten verkrijgbaar. Dit witte en donkere chocolade mogen natuurlijk ook niet ontbreken. De ingrediënten zijn: cacaoboter, melkpoeder, melk, cacaomassa, suiker en smaakstoffen zoals vanille. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de soort chocolade. Zo zit er in witte chocolade geen cacaomassa en wordt voor pure chocolade geen melkpoeder gebruikt. Sinds 2012 worden alle verkochte chocolade letters in Nederland gemaakt van eerlijke chocolade. Dit wil zeggen chocolade wat gemaakt is van cacao waar de cacaoboeren een faire prijs voor hebben gekregen.

In opkomt zijn ook de luxe chocoladeletters. Deze hebben bijzondere smaken, zijn gemaakt van hoogwaardig cacao en door bekende merken zoals Australian.

Hand gemaakte chocolade lettersEcht een speciale letter geven?

Iets anders geven dan de standaard chocolade letter? Ga dan naar een bankerbakker. Daar kan je ze op maat bestellen. Je geeft aan welke letter uiteraard, welke chocolade, en eventueel de versieringen. Banketbakkers spuiten de chocoladeletters in plaats van ze in een mal te maken. Ze gebruiken dan ook vaak een meer decoratief lettertype. Je krijgt dan een prachtige handgemaakte letter in een mooie cadeauverpakking. Je hebt het dan over een luxe chocolade letter, maar daar is de prijs dan vaak ook naar. Ook online zijn de lekkerste letters te vinden. >> Chocoladeletters bestellen