Sinterklaasliedjes: het echte Sinterklaas gevoel

Sinterklaasliedjes zijn onmisbaar als het aankomt op het creëren van het echte Sint gevoel. Voor volwassen is het pure nostalgie en jeugdsentiment. Geluid, net zoals geur, is heel sterk in het oproepen van herinneringen. Voor kinderen zorgen de liedjes voor het maken van nieuwe herinneringen die ze een leven lang met zich mee dragen. Bovendien geeft het zo’n heerlijk gevoel van wat er te wachten staat. Een feest vol tradities en cadeaus, wat wil een kind nog meer.

Sinterklaas versjes

De klassiekers

Er zijn een aantal Sinterklaasliedjes die niet meer weg te denken zijn bij het feest op 5 december. Dit zijn de echte klassiekers die al generaties lang voor plezier zorgen. Laten we hopen dat dit nog lang zo mag blijven. Het is lastig om een liedje aan te wijzen, wat de absolute winnaar is als het op klassieke Sint liedjes aan komt. “Daar wordt aan de deur geklopt” en “Zie ginds komt de stoomboot” zijn allebei veelgehoord, zeer populair en bovendien gaan ze al tijden mee. Het horen van de intro van deze liedjes is genoeg om het Sinterklaas gevoel door het bloed te voelen stromen, heerlijk!

Het oudste Sint liedje

Al in de 17e eeuw werden er Sinterklaasliedjes gezongen, maar deze worden tegenwoordig niet meer gedraaid. Het oudste liedje wat nog gezongen wordt is hoogstwaarschijnlijk “Zie de maan schijnt door de bomen”. Dit lied stamt uit 1843 en is daarmee behoorlijk oud! Het is geschreven door Jan Pieter Heije, een arts uit Amsterdam. De tekst van het lied “Daar wordt aan de deur geklopt” is niet oud, maar het deuntje waarop het lied is geschreven is dat wel. Dat is namelijk dezelfde melodie als het bekende “Ach du lieber Augustin”, geschreven in 1800. De tekst van “Zie ginds komt de stoomboot” heeft ook een flinke geschiedenis. In 1850 schreef leraar Jan Schenkman een boek over Sint Nicolaas. Hierin stond het gedichtje van de tekst wat later het lied werd, dus de tekst van “Zie ginds komt de stoomboot” is op zijn minst maar liefst 166 jaar oud!

Hippe liedjes voor de Sint

Maar het zijn niet alleen klassiekers en sinterklaasliedjes van vorige eeuwen die gezongen worden voor de Sint. Tegenwoordig worden er ook nieuwe liedjes gemaakt die helemaal van deze tijd zijn. Daarnaast zijn veel oude liedjes herschreven om “zwart” en “knecht” uit de teksten te halen, naar aanleiding van de discussies over Zwarte Piet.

Liedjes overzicht

Liedje insturen

Weet je zelf nog een Sinterklaasliedje of heb je zelf een versje bedacht en vind je dat dit ook thuis hoort op Sinterklaasfan.nl stuur dan snel een bericht.
>> email sturen