Het schoentje zetten

Het schoen zetten in de Sinterklaasperiode door kinderen is typisch iets wat bij het Sinterklaasfeest hoort. Maar hoe is dit gebruik ontstaan en wat betekent het? We duiken even in de geschiedenis van het schoen zetten wat zo onmiskenbaar bij het Sinterklaasfeest hoort in de aanloop naar pakjesavond.

Het schoentje zetten

Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn ...

Het opzetten van de schoen is in de 15e eeuw begonnen. Dit schoenzetten gebeurde eerst in de kerken, hier werd door de beter bedeelden gegeven voor de armen. Een dag later op 6 december (sterfdag van Sint Nicolaas) werd de opbrengst onder de armen verdeeld. Uit de archieven van de Sint Nicolaaskerk in Utrecht komt naar voren dat er vanaf het jaar 1427 op 5 december, Sinterklaasavond schoenen werden gezet. Sinds het Sinterklaasfeest een gezellige familieaangelegenheid is geworden zetten de kinderen hun schoen bij kachel, onderaan de schoorsteen. Een wortel voor het paard van Sinterklaas en daarbij een verlanglijstje als inhoud van de schoen. Kinderen kregen vroeger vaak snoepgoed en koek in hun schoen. Vandaag de dag worden de schoenen nog steeds gezet in de periode afgaande voor 5 december. Het liedje Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje wordt in deze weken veelvuldig gezongen. Ook de commercie zie natuurlijk niet stil, winkeliers lokken potentiële klanten door de kinderen de mogelijkheid te bieden hun schoen te komen zetten in hun winkels.

Vandaag de dag

Na de jaarlijke landelijke intocht midden november mogen de schoenen weer gezet worden en breekt de spannende periode voor de kinderen aan. Een modern probleem voor Sinterkaas is dat de huidige nieuwbouwwoningen niet meer van een schoorsteen voorzien zijn (oeps). Gelukkig zijn de Pieten erg handig en weten ze via allerlei andere wegen bij de schoenen te komen. Dus ook de kinderen die in huizen wonen waarop tegenwoordig geen schoorsteen meer zit krijgen zeker hun schoencadeautjes.
Ook het toepassen van zonnepanelen maakt het er niet tegenwoordig niet makkelijker op om bij de schoorstenen te komen.