Pakjesavond: het heerlijk avondje!

Het Sinterklaasfeest is een feestdag boordevol met tradities. Vraag aan een kind wat het leukste feest van het jaar is en het antwoord zal negen op de tien het Sinterklaasfeest zijn. Elk kind kijkt natuurlijk uit naar pakjesavond. De voorpret begint al twee weken voor zijn verjaardag. Sinterklaas en alle Zwarte Pieten komen met de stoomboot helemaal vanuit Spanje in Nederland aan. Een welkomstcomité van honderden kinderen, ouders, opa's en oma's staan klaar tijdens de intocht om Sinterklaas en de Zwarte Pieten te ontvangen. Duizenden kinderen zitten aan de tv gekluisterd en zingen uit volle borst mee met de liedjes om Sinterklaas, die ze op televisie zien, te verwelkomen. Dan is het uiteindelijk zover: Sinterklaas is aan gekomen!

Gezellig pakjesavond vieren

Schoentje zetten en Rommelpiet

Op de dag dat Sinterklaas in Nederland aankomt, mogen de kinderen hun schoentje zetten. Alle ouders moedigen hun kinderen dan ook aan om hun schoen te zetten. Of dat nu thuis is met een echte schoen, of in een supermarkt met een zelfgemaakt schoentje of bootje, dat maakt niet uit. Het gaat natuurlijk om het cadeautje wat erin komt. Meestal zit er ook een verlanglijstje in voor pakjesavond. Op scholen komt ook de Rommelpiet zijn aanwezigheid tonen, door na schooltijd de klaslokalen overhoop te gooien met papiertjes, stoelen en banken. Hij laat meestal pepernoten of een chocolade letter achter en een krabbel op het schoolbord om te laten zien dat hij geweest is.


Surprises

Het is voor de oudere kinderen leuk om aan surprises te doen. Zij mogen dan vaak lootjes trekken en proberen dat een tijd geheim te houden voor de getrokken persoon tot pakjesavond is aangebroken. Zelf creatief een cadeau in elkaar knutselen en een toepasselijk gedicht erbij schrijven wordt op scholen door de oudere groepen vaak gedaan, maar ook thuis is het voor de iets oudere kinderen en volwassenen een spannende tijd door met (en voor) elkaar surprises te maken.

Pakjesavond

Dan is het zover! Pakjesavond is iets waar heel Nederland en met name kinderen naar uitkijken. Er wordt gezongen en gesnoept en wordt natuurlijk gekeken naar het Sinterklaasjournaal. De familie is bij elkaar en er wordt gelachen en spelletjes worden gespeeld. Het is gezellig en druk, waardoor de kinderen helemaal zijn uitgelaten. Vol spanning wacht iedereen op de bekende bonken op de deur, of misschien komt Sinterklaas zelf wel met Zwarte Piet even langs, maar alles draait toch echt om dat ene. Sinterklaas is jarig en hij deelt op zijn verjaardag een zak vol cadeaus uit aan vooral jong, maar ook oud. Iedereen zit in een kring en de zak met pakjes wordt steeds leger. De Sint kijk in het grote boek en vertelt van elk kind wat, hoe weet Sinterklaas dit toch allemaal? Om beurten krijgt iedereen zijn pakjes en is het een verrassing wat de Sint voor moois ingepakt heeft.

Pakjesavond wordt normaal gesproken op 5 december gevierd en in België, waar ook Sinterklaas wordt gevierd, is dat op 6 december. Daar worden de pakjes meestal in de ochtend uitgepakt.

Heerlijk avondje - zo wordt het nog leuker

Wij zochten een aantal leuke tips bij elkaar die het heerlijk avondje zeer zeker tot een succes zullen maken. Doe uw voordeel dus met onderstaande suggesties.

Het Sinterklaas Surprisespel is speciaal gemaakt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Jonge kinderen hebben vaak geen aandacht voor gedichten en surprises van anderen. Daarom zijn deze bij dit spel vervangen door gekke, lieve, maffe spelletjes die je eerst speelt, voor je je cadeautje mag uitpakken. Anders dan bij het bekende dobbelsteenspel, worden er geen cadeautjes afgepakt of doorgegeven (daar kunnen jonge kinderen nou eenmaal niet zo goed tegen). Het resultaat: er wordt niet gegraaid of gezeurd en iedereen heeft een ouderwets gezellige avond samen. Precies zoals het feest bedoeld is!

Kleintje Sintspel

Dit jaar kun je het spel gratis uitproberen met het 'Kleintje Sintspel' - de 'kleine' versie van het 'grote' spel: www.sinterklaassurprisespel.nl/kleintje-sinterklaasfan