Voorkom Sinterklaas stress

Sinterklaas stress voorkomen bij kinderen, dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan als half september de eerste kruidnootjes al in de supermarkten liggen. Toch is het mogelijk om bovengenoemde stress tot een minimum te beperken. Met de onderstaande tips is dit zeker mogelijk.

Voorkomen van Sinterklaas stress

Stel uit

Als aan het eind van de zomer de speelgoedboeken weer op de deurmat vallen, is de verleiding groot om ze aan de kinderen te geven en ze te laten doorbladeren. Toch is het beter om dit niet te doen. Het duurt nog zo lang voor het daadwerkelijk Sinterklaas is en drie maanden is echt te lang om te starten met de voorpret. Sinterklaas stress voorkomen kan heel gemakkelijk via deze eerste tip.

Hoeveel sinterklaasfeesten worden het dit jaar?

Bedenk hoeveel sinterklaasfeesten er dit jaar gehouden worden: op school, in de crèche, in de peuterspeelzaal, in het gezin, bij , de familie, bij het werk van vader en/of moeder, in de sportclub, bij de wijkvereniging, enzovoort. Het is belangrijk om hierin een keuze te maken! Het is namelijk niet: hoe meer feesten, hoe leuker.

Sinterklaasjournaal kijken: ja of nee?

Gaan we iedere dag naar het sinterklaasjournaal kijken of laten we het aan de school over? Of kijken we alleen in het weekend? Bespreek dit eventueel even op school.

Schoen zetten

Over de schoen zetten moeten duidelijke afspraken met de kinderen gemaakt worden. Hoe vaak en wanneer wordt de schoen gezet? Wat wordt er verwacht? Dit voorspelbare lijkt saai, maar is voor kinderen een prettig houvast. Alles is al spannend genoeg!

Verlanglijstjes maken

Met oudere kinderen kan er besproken worden wat het budget is voor de cadeautjes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een groot cadeau te krijgen, maar ook nuttige cadeaus zoals handschoenen of een sjaal. Bij kleinere kinderen gaat het vooral om het aantal cadeautjes en het speelgoed. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en is het makkelijker een verlanglijstje te maken.  

Afspraken maken met familie of vrienden

Als het sinterklaasfeest in de familie- of vriendenkring gevierd gaat worden, maak dan goede afspraken over het aantal cadeautjes voor de kinderen. Het is niet leuk als het ene kind tien cadeautjes krijgt en het andere drie. Voor een kind maakt het niet uit dat alle cadeautjes ongeveer hetzelfde hebben gekost. Het gaat bij hun vooral om het aantal!

Voor de gulle gevers

Is het voor de kinderen beter om zich niet te vroeg in het Sint gedruis te begeven, voor degenen die dit alles moeten organiseren is het juist verstandig om vroeg te beginnen.Trek bijvoorbeeld op tijd de lootjes. Zo heb je heb voldoende tijd om originele cadeautjes binnen het vastgestelde budget te scoren. Leg alles op een goede, afsluitbare plek, ver weg van nieuwsgierige kinderen. Als er vroeg begonnen wordt met de inkopen, is er een grotere kans dat er gebruik gemaakt kan worden van aanbiedingen. Voorkom Sinterklaas stress bij de gulle gevers door op tijd te beginnen. Bovendien worden de uitgaven gespreid, zodat niet alles in de toch al dure decembermaand moet worden gekocht.