Sinterklaasjournaal: het leukste journaal

Sinterklaas journaal met Dieuwertje Blok

Kinderen, maar ook veel ouders, kijken ernaar uit. Het leukste journaal van Nederland, het Sinterklaas journaal, is een Nederlandse fictieve nieuwsrubriek waar Sinterklaas centraal staat. Dieuwertje Blok presenteert vanuit de studio het Sinterklaasnieuws en het weer. Iedere dag beleven Sinterklaas en zijn zwarte Pieten avonturen binnen en buiten het Pietenhuis. Het wordt vanaf half november tot 4 december dagelijks uitgezonden om 18.00 uur door NTR op Zapp (NPO) en op zondag is het weekoverzicht te zien. Uiteraard zal ook in 2016 zal het leukste journaal van Nederland weer te zien zijn.

Sinterklaasjournaal: geschiedenis

Sinds de start in 2001 vindt de serie als enigste de aansluiting op de landelijke intocht van Sinterklaas. In het verleden was dit samen met De Club van Sinterklaas, maar in de loop der jaren zijn ze apart gaan uitzenden. In 2013 won het journaal de Gouden Stuiver van de Televizier-Ring in de categorie “Beste kinderprogramma”. In 2014 keken er meer dan een miljoen kijkers naar het programma en daarmee was dit meteen het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Op nummer één stond de Intocht van Sinterklaas.

Verhaallijn 2018?

Het Sinterklaasnieuws heeft elk jaar een spannend nieuw thema. Elk jaar komt de Sint op de eerste zaterdag na Sint Maarten aan in een mooie plaats, vaak met een haven. De uitzending zal live uitgezonden worden op NPO 3 door de NTR. De presentatie zal weer in handen zijn van Dieuwertje Blok en verslaggever Jeroen Kramer. Op de dag van de intocht is er om 12.00 uur een extra lange uitzending van het journaal. De verhaallijn zal ook dit jaar in een reportage van minstens 20 en hoogstens 25 afleveringen worden uitgezonden met een speelduur van 10 minuten per aflevering. Het programma heeft drie belangrijke punten, namelijk: hoofdonderwerpen, kort nieuws en het Pietenweer.

Leerzaam

Kinderen zien het journaal niet alleen thuis, want op school wordt er ook aandacht aan besteed. Schooltv biedt een ruime keuze aan leerzaamheid met het Sinterklaasjournaal lespakket. De inhoud van deze pakketten voor scholen sluit aan bij de uitzendingen van het programma. Kinderen leren spelenderwijs met het gegeven lesmateriaal wat het natuurlijk nog leuker maakt. Het is gericht op leerlingen uit groepen 1 tot en met 4. Het lesmateriaal bevat allerlei nieuwtjes en weetjes over het journaal. Voor de allerkleinsten is er het Sinterklaasjournaal voorleesboek met leuke verhalen over Sinterklaas.

Aftellen

Voordat Sinterklaas weer met de stoomboot naar Nederland reist, zullen er weer honderden kinderen aan de kade staan. Kinderen vinden dit meestal de leukste en de spannendste tijd van het jaar. Zullen Sinterklaas en zijn zwarte Pieten dit jaar geen problemen met de pakjesboot krijgen? Met het Sinterklaasnieuws zullen ze het gauw genoeg weten. Het is nog even aftellen.

Meedoen met het Sinterklaasjournaal in de klas

Meedoen met de hele klas met het Sinterklaas-journaal. Alles over de leukste lessen van het jaar. Elk jaar biedt het SchoolTV een lespakket aan over het Sinterklaasjournaal. Het lesmateriaal volgt de dagelijkse uitzendingen van het leukste en vrolijkste journaal van Nederland. Deze lessen met onder meer spelletjes en knutselen zorgen absoluut voor goed gemotiveerde kinderen.De inhoud van het Sintpakket bestaat uit een handleiding die aansluit bij de nieuwsberichten van het Sinterklaasjournaal en spelsuggesties en gebruiksmateriaal. Het sluit dus goed aan op de verhaallijn van het journaal zodat de onderwerpen en de problemen die spelen dagelijks in de klas kunnen worden besproken.

Gezamelijk kunnen de kinderen met elkaar en natuurlijk met de hulp van de meester of juf Sinterklaas helpen en alles zo tot een goed einde brengen zodat het Sinterklaasfeest gewoon door kan gaan.

Wat zal er te zien zijn ?