5 december: het heerlijk avondje

Eindelijk is het weer bijna zover. Als november in zicht komt en de pepernoten al tijden in de schappen van de supermarkten liggen, worden de kinderen alweer nerveus. De speelgoedboeken liggen ook al een poos in huis en er wordt druk nagedacht over het verlanglijstje dat klaar moet.

Op het ogenblik dat de etalages van de winkels versierd worden met Sinterklaas en Zwarte Piet weten de kinderen dat het weer sinterklaastijd is. Ze zetten dan hun schoen, met een wortel of wat hooi voor het paard, bij de open haard of de voordeur en zingen sinterklaasliedjes. Ze krijgen dan kleine cadeautjes of snoepgoed in hun schoentjes zodra de Sint met zijn pakjesboot Nederland binnen gevaren is.

5 december

Traditie

Sinterklaas en pakjesavond is een belangrijke traditie in Nederland. De traditie zoals we deze tegenwoordig vieren, is ontstaan net na de tweede wereldoorlog.
Het was oorspronkelijk een kinderfeest, maar het is de loop der jaren meer op een volksfeest gaan lijken. Jong en oud vieren het sinterklaasfeest zowel thuis als in de klas op school. Het hoogtepunt van dit feest is pakjesavond dat op 5 december gevierd wordt.

Pakjesavond

Een paar weken na de komst van Sinterklaas is het dan eindelijk zover. Op 5 december viert heel Nederland pakjesavond. Het is een avond waar alle kinderen naar uitkijken. De weken daarvoor hebben de kinderen via een verlanglijstje al aangegeven wat ze van Sinterklaas willen krijgen. Ze hebben dan de boeken van de speelgoedwinkels al meerdere malen doorbladerd en het nieuwste en leukste speelgoed op hun lijstje gezet. Dit lijstje hebben ze in hun schoen gestopt. Op die manier weet Sinterklaas wat de kinderen allemaal willen hebben.

Als pakjesavond dan aangebroken is, zijn alle kinderen extra nerveus. Wat krijgen ze dit jaar van Sinterklaas? In veel huishoudens wordt er die avond warme chocomelk met slagroom gedronken. Op tafel staan schalen met pepernoten en brokken speculaas. Ook marsepein mag natuurlijk niet ontbreken. Plotseling wordt er op de deur of het raam gebonkt! Snel rent iedereen naar buiten om een glimp van Zwarte Piet op te vangen. Dit lukt natuurlijk niet, want die Piet is niet gek!

Voor de deur staat een gigantische zak met cadeautjes. Snel halen de kinderen de zak naar binnen om de cadeautjes uit te pakken. Om de beurt krijgen ze een cadeau uit de zak, die ze snel uitpakken. Uiteraard is Sinterklaas niemand vergeten en krijgen alle kinderen leuke dingen.

Surprise-avond

Voor de volwassenen is er vaak een surprise-avond. Enkele weken voor 5 december worden er lootjes getrokken. Steeds vaker gaat dit digitaal via internet. In het grootste geheim worden er surprises voor elkaar gemaakt, waarin een cadeau verwerkt wordt. Meestal is er ook afgesproken dat er een gedichtje bij geschreven moet worden. Als de kinderen dan op bed liggen, gaan zij de surprises open maken en de gedichten aan elkaar voorlezen. 

Sinterklaas cadeautip

Elk jaar weer is het voor veel mensen lastig om een leuk en origineel cadeau te bedenken wat ze zullen gaan geven met Sinterklaas.. Maar dit jaar geen nood want wij hebben een suggestie waar niemand namelijk omheen kan, geef op 5 december een Sinterklaas pakket als geschenk. Een dergelijk pakket kan gevuld zijn als borrelpakket, koffie- of theepakket aangevuld met de heerlijkste kruidnoten of een bubbelpakket met feestelijke cava brut in Sinterklaas thema. Een Sinterklaas pakket is dus leuk voor iedereen!