Sinterklaas, belangrijkste traditie in Nederland

Al vele decennia is het Sinterklaasfeest de belangrijke traditie in Nederland. Vele generaties kinderen groeiden op met de spanning of ze op 5 december cadeautjes zouden krijgen van de Goedheiligman. Vanaf dat Sinterklaas half november voet aan land zet in Nederland is het hele land in Sinterklaasstemming. De Kerstman doet verwoede pogingen om daar alvast een graantje van mee te pikken maar de meeste etalages en winkels zijn voornamelijk in Sinterklaassferen totdat de Sint en zijn Pieten op 6 december geruisloos ons land weer verlaten. Want het vertrek van Sinterklaas gaat zonder feestelijkheden, hij is gewoon weg na Pakjesavond. Dat is voor sommige kinderen lastig te begrijpen, maar ook dat hoort bij de traditie.

Sinterklaas traditie

De geschiedenis van Sinterklaas

Sint Nicolaas heeft wel degelijk bestaan. Hij was bisschop van Myra, in het tegenwoordige Turkije. Hij leefde in de derde eeuw na Christus, van 280 tot 342. Het hedendaagse Sinterklaasfeest wordt gevierd op de sterfdag van Sint Nicolaas, 6 december, dan wel op de avond daarvoor, Pakjesavond. In Nederland viert men meestal op 5 december Pakjesavond, in België en in andere landen is de viering meestal op 6 december. Sint Nicolaas geldt als beschermheilige van de kinderen, dit wordt gebaseerd op enkele legenden. Zo zou hij een drietal kinderen die werden gedood door een herbergier weer tot leven hebben gewekt. Tijdens de Reformatie in Nederland vanaf 1600 kwam het Sinterklaasfeest onder druk te staan. Protestantse predikanten probeerden het te verbieden, als zijnde een Rooms Katholiek bijgeloof en heiligenverering die niet pasten in het protestantse geloof. In sommige steden werd het verboden om Sinterklaas te vieren, schoenen te zetten of de traditionele lekkernijen als speculaas te verkopen.

Van boeman tot Goedheiligman

Sint Nicolaas was in de 18e eeuw vooral een boeman die kinderen schrik aan moest jagen. Als je niet braaf was geweest, dan moest je ernstig vrezen. Sinterklaas was toen nog niet aanwezig in het straatbeeld, dat gebeurde pas eind 19e eeuw. Toen begon hij zich in persoon aan de mensen te manifesteren. Nog weer later kwam er de intocht per boot. Sinterklaas veranderde langzaam van een boeman in een kindervriend, die het in de eerste plaats goed voorhad met de jeugd. Was je ondeugend geweest dan kon het zijn dat je een preek kreeg van de Sint, maar de roe en de zak werden verdrongen naar de achtergrond. Het werd een kinderfeest waar kinderen vooral van moesten kunnen genieten in plaats van dat ze er bang voor waren. Tegenwoordig wordt Sinterklaas zowel op school als ook thuis gevierd. De gulheid van de kindervriend komt tot uitting in de vele cadeau's die hij geeft in de vorm van speelgoed of andere nuttige dingen.

Nederlands Centrum voor Volkskunde

Oktober - 2010 Wij Nederlanders zijn een volk dat houdt van gewoonten en tradities. Van Koninginnedag en Hollandse Nieuwe tot vuurwerk en oliebollen met oud en nieuw. Maar Nederlanders vinden Sinterklaas vieren de meest belangrijke traditie. Dat concludeerde directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkskunde in haar boek Dit zijn wij, dat in 2010 in Utrecht werd gepresenteerd.

Achtergrond informatie onderzoek

Ruim tienduizend mensen deden mee aan het onderzoek en leverden bij Strouken hun top tien in van favoriete tradities. Na de onbetwiste nummer een volgt een kerstboom optuigen op twee. Op drie staat Koninginnedag vieren, op vier oliebollen bakken en andere oud-en-nieuwgebruiken, Pasen volgt op plaats vijf.