(H)eerlijke chocolade letters

Sinterklaas is een kinderfeest. Met veel zoet en lekkers,waaronder veel chocolade snoepgoed zoals munten en de overbekende letters. Maar wist je dat er in het verleden het nodige mis was met de chocolade?

Groene Sint

Sinds 2012 alle letters eerlijk in Nederland

Voor 2012 werden in de Nederlandse winkels vooral chocolade letters verkocht gemaakt van cacao die vaak niet eerlijk was. Cacaoboeren die betrokken waren bij de productie van deze oneerlijke cacao (waar chocolade van gemaakt wordt) moesten vaak werken onder slechte omstandigheden waar ze niet of nauwelijks voor betaald werden. Soms waren deze omstandigheden zo slecht dat er volgens de Verenigde Naties sprake was van slavernij. Vaak ging het dan om kinderen die de arbeid moesten doen. Veel mensen in het rijke westen wisten toen niets van deze misstanden.

Tussen 2009 en 2012 maakte Oxfam Novib zich sterk voor de vele honderdduizende uitgebuite cacaoboeren. Met de "Groene Sint" campagne werden in Nederland de supermarktketens bewust gemaakt van het leed wat schuil gaat achter de oneerlijke chocolade. Ook Sinterklaasfan.nl bestede die jaren veel aandacht aan de Groene Sint campagna. De Groene Sint actie werd breed opgepakt door het grote publiek en dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat vanaf 2012 alle chocolade letters die in Nederland worden verkocht gemaakt zijn van eerlijke chocolade.

De cacaoboeren met hun gezinnen krijgen nu een redelijke vergoeding voor hun produkt, zodat hun kinderen niet aan het werk hoeven maar naar school kunnen.