Club van Sinterklaas

De meest bekende Sinterklaas soap heet De Club van Sinterklaas welke jaarlijks uitgezonden wordt,tegenwoordig op RTL. Sinterklaas staat natuurlijk centraal en beleeft samen met Coole Piet, Test Piet en Muziek Piet weer leuke en spannende avonturen. Tussen eind oktober en begin december is alles te zien op TV. Elk seizoen wordt afgesloten met een theatraal popconcert met optredens gegeven door bekende artiesten.

De club van Sinterklaas

Wat kan je dit jaar verwachten

Vaak wordt er wel een bioscoopfilm van De Club van Sinterklaas geproduceerd. Deze film draaid dan vanaf de herfst tot om en nabij 5 december.

Verder staat er natuurlijk weer een nieuwe editie van het Sinterklaasfeest op stapel met deelname van allerlei bekende Nederlandse artiesten. Zodra er meer nieuws te melden is lees je dat natuurlijk het eerst op Sinterklaasfan.nl

Club van Sinterklaas Feesttoer

De club van Sinterklaas is de leukste club van Nederland. Het is dus een Nederlandse televisie serie die sinds 1999 op televisie te zien is. Het draait in deze serie om Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Ze raken tijdens hun reis vanuit Spanje naar Nederland telkens verstrikt in nieuwe avonturen. Zo zijn er bijvoorbeeld slechteriken die het sinterklaasfeest willen verstoren, of raken de Zwarte Pieten de weg kwijt onderweg naar Nederland. 

Gelukkig voor alle kinderen zijn Sinterklaas en zijn Pieten altijd te slim voor de slechteriken en vinden zij altijd weer op tijd de weg naar Nederland en komt de pakjesboot heelhuids in de haven tijdens de intocht.

De cast van de club

Enkele hoofdrolspelers van De club van Sinterklaas zijn:

Naast deze hoofdrolspelers komen er regelmatig bekende Nederlanders in de serie voor die de rol van een Zwarte Piet of een slechterik voor hun rekening nemen. 

Ieder jaar een nieuwe titelsong

Ieder jaar wordt er bij het uitkomen van een nieuwe serie ook een nieuw liedje uitgebracht. Coole Piet Diego heeft een groot aantal van deze titelsongs voor zijn rekening genomen. Veel van deze nummers behaalden een hoge notering in verschillende hitlijsten. 

Elk jaar wordt de serie live beëindigd met een groot feest waarbij Sinterklaas en de Zwarte Pieten van de club ook aanwezig zijn. De liedjes worden tijdens dit feest uiteraard ook gezongen.

Leuke weetjes

De club van Sinterklaas: het laatste seizoen

De tv-serie is vanaf 1999 tot en met 2009 jaarlijks met een nieuwe serie op televisie verschenen, met uitzondering van het jaar 2000. Met ingang van 2010 worden de oude tv-series herhaald en zijn er jammer genoeg geen nieuwe series meer gemaakt. Dit heeft te maken met het afhaken van Albert Heijn, de grootste sponsor. Wel wordt er elk jaar een sinterklaasfeest gehouden.

Vanaf 2012 is er ieder jaar een nieuwe bioscoopfilm uitgebracht. Deze films hebben niks te maken met de tv-serie. Ook worden de films door een andere productiemaatschappij uitgebracht.

Gewonnen prijzen

De club van Sinterklaas is in 2007 genomineerd voor de Gouden Stuiver, een prijs voor het beste jeugdprogramma. In 2003 en 2006 heeft de club van Sinterklaas een Cinekid Kinderkast Award gewonnen. Dit is een award voor het beste kinder-fictieprogramma. Verschillende titelsongs hebben dan ook wekenlang de Nederlandse hitlijsten aangevoerd of hoge noteringen behaald in de hitlijsten.

Snoepgoed en de roe!

Het Sinterklaasfeest is natuurlijk bij uitstek een feest voor kinderen, de Sint is immers een echte kindervriend. Dit geldt echter alleen voor kinderen die zich braaf hebben gedragen. Om kinderen te waarschuwen tegen het slechte zijn er twee tradities ontwikkeld, namelijk de zak en de roe. De roe werd vroeger gebruikt om mensen lichamelijk te straffen. Het krijgen met de roe is dus een dreigement voor een ouderwets pak rammel. Als dat niet afdoende was gingen de kinderen mee in de zak naar Spanje. De roe is afgeschaft maar de zak is er nog steeds. Deze heeft ook nog een andere functie, er wordt snoepgoed in opgeslagen voor de brave kinderen. Pieten strooien dit vaak rond als ze kinderen zien. Strooigoed zelf bestaat veelal uit pepernoten en aangevuld met schuimpjes. Snoepgoed is dus een belangrijk onderdeel van de huidige viering van het Sinterklaasfeest. Naast de pepernoten zijn ook marsepein, speculaas en chocolade verweven met het Sinterklaasfeest. Vooral de chocoladeletters zijn erg populair.

Half november tot 5 december

Vanaf de aankomst van de stoomboot met Sinterklaas, halverwege november kunnen kinderen hun schoen zetten. In deze schoen stoppen ze vervolgens een wortel voor het paard van de Sint en eventueel leuke cadeautjes (tekeningen, brieven). In de schoen kunnen kinderen hun verlanglijstje stoppen met daarop de wensen voor Pakjesavond. Ook op de basisscholen wordt aandacht besteed aan Sinterklaas en is de Sint vaak vergezeld van een aantal Pieten te gast in de klas. Hoogtepunt van het Sinterklaasfeest is natuurlijk Pakjesavond op de avond van 5 december. Deze avond gaat hij op bezoek bij alle gezinnen in Nederland. Alle kinderen die zich goed gedragen hebben krijgen dan cadeau's van de Sint, veelal geleverd in een grote zak. De Sint en zijn Pieten hebben het deze avond razend druk. Tijd voor een persoonlijke ontmoeting is er dan ook bijna niet. De Sint neemt dan ook genoegen met het toezingen door de kinderen met Sinterklaasliedjes. Op zes december vertrekt de Sint moe maar voldaan weer richting Spanje. Dit was in grote lijnen het verhaal omtrent het Sinterklaasfeest.