Het paard van Sinterklaas

Het paard van Sinterklaas krijgt heel wat te voorduren. Eerst die hele reis op de stoomboot en dan éénmaal aan wal rondritten maken en s'avonds over de daken met Sint en zijn Pieten. Wist je dat het paard heel bijzonder is en ook een naam heeft?

Amerigo en Sinterklaas

Amerigo

Amerigo, dat is het paard van Sinterklaas. Wist je dat? heel veel mensen weten niet dat de trouwe schimmel een naam heeft.
Amerigo dus. Wat is nu precies een schimmel? Een schimmel word ook gewoon geboren als een donker paard. Maar de vacht van een schimmel verandert langzaam in een gevlekte vacht om vervolgens helemaal wit, of wit met kleine zwarte of bruine plukjes haar daartussen. Des te ouder het paard des te lichter, of te wel des te meer het op een schimmel gaat lijken. Bijna witte schimmels zijn heel bijzonder, Amerigo is zo’n bijzonder paard. En trouw is het zeker, het brengt Sinterklaas van dak naar dak en legt zo vele kilometers af op een avond. Steile of platte daken, het maakt niet uit Amerigo komt op elk dak. De wortels en hooi die onderweg in de schoenen zitten eet het met smaak op. Stop dus maar flink wat in je schoen, hier krijgt Amerigo weer nieuwe energie van. Als Sinterklaas weer thuis in Spanje is staat zijn paard in een groot weiland en slaapt het in een mooie stal.

Snoepgoed en de roe!

Het Sinterklaasfeest is natuurlijk bij uitstek een feest voor kinderen, de Sint is immers een echte kindervriend. Dit geldt echter alleen voor kinderen die zich braaf hebben gedragen. Om kinderen te waarschuwen tegen het slechte zijn er twee tradities ontwikkeld, namelijk de zak en de roe. De roe werd vroeger gebruikt om mensen lichamelijk te straffen. Het krijgen met de roe is dus een dreigement voor een ouderwets pak rammel. Als dat niet afdoende was gingen de kinderen mee in de zak naar Spanje. De roe is afgeschaft maar de zak is er nog steeds. Deze heeft ook nog een andere functie, er wordt snoepgoed in opgeslagen voor de brave kinderen. Pieten strooien dit vaak rond als ze kinderen zien. Strooigoed zelf bestaat veelal uit pepernoten en aangevuld met schuimpjes. Snoepgoed is dus een belangrijk onderdeel van de huidige viering van het Sinterklaasfeest. Naast de pepernoten zijn ook marsepein, speculaas en chocolade verweven met het Sinterklaasfeest. Vooral de chocoladeletters zijn erg populair.

Half november tot 5 december

Vanaf de aankomst van de stoomboot met Sinterklaas, halverwege november kunnen kinderen hun schoen zetten. In deze schoen stoppen ze vervolgens een wortel voor het paard van de Sint en eventueel leuke cadeautjes (tekeningen, brieven). In de schoen kunnen kinderen hun verlanglijstje stoppen met daarop de wensen voor Pakjesavond. Ook op de basisscholen wordt aandacht besteed aan Sinterklaas en is de Sint vaak vergezeld van een aantal Pieten te gast in de klas. Hoogtepunt van het Sinterklaasfeest is natuurlijk Pakjesavond op de avond van 5 december. Deze avond gaat hij op bezoek bij alle gezinnen in Nederland. Alle kinderen die zich goed gedragen hebben krijgen dan cadeau's van de Sint, veelal geleverd in een grote zak. De Sint en zijn Pieten hebben het deze avond razend druk. Tijd voor een persoonlijke ontmoeting is er dan ook bijna niet. De Sint neemt dan ook genoegen met het toezingen door de kinderen met Sinterklaasliedjes. Op zes december vertrekt de Sint moe maar voldaan weer richting Spanje. Dit was in grote lijnen het verhaal omtrent het Sinterklaasfeest.