Welkom op Sinterklaasfan.nl
Dé enige echte fansite over Sinterklaas. Nederlands belangrijkste en leukste traditie. Hier is alles te vinden over het mooiste feest wat ons land kent

Word ook fan van Sinterklaas

 

 


Leuke Sint links


Sint Nicolaas

Volg ons op Facebook

Sinterklaasintocht in Deventer

Als om 9.30 uur de kanonschoten knallen, weten de inwoners van Deventer: de stoomboot vaart onder de Wilhelminabrug door, Sinterklaas is weer in de stad. Aan de Welle staat al een menigte klaar om de goedheiligman welkom te heten. Heel veel kinderen hebben hun vaders en moeders meegebracht, want ook die worden weer even kind als de boot uit Spanje weer aankomt. Ook de burgemeester en wethouders zijn van de partij. Nadat de Sint de nodige handen geschud heeft, gaat hij om 10.30 uur in optocht via Zandpoort en Waag naar de markt en van daar voert de route over de Brink en, heel toepasselijk, door de Korte en de Lange Bisschopstraat naar het Grote Kerkhof. Daar gaat Sint-Nicolaas met zijn gevolg om 11.00 uur de Grote Kerk binnen om samen met de Deventer kinderen feest te vieren.

Bezoek aan het ziekenhuis

Kinderen die de intocht van Sinterklaas niet mee kunnen maken omdat ze in het Deventer Ziekenhuis liggen, worden niet vergeten. Rond het middaguur vertrekt de kindervriend uit de kerk om naar het ziekenhuis te gaan, terwijl de kinderen tot 13.00 uur door blijven feesten. Daar wordt hij in de hal verwelkomd door de ziekenhuisdirectie om 12.30. Een kwartiertje later bezoekt de Sint de kinderafdeling. Daarna gaat hij het land in om overal kinderen cadeautjes te geven.

Organisatie van de intocht in Deventer

Uiteraard zijn er heel veel mensen nodig om Sint-Nicolaas een warm welkom te bieden. De Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie, SADC, organiseert al heel lang de Sinterklaasintocht in Deventer. In 2009 werd de Sint voor de honderdvijftigste keer ingehaald in de stad.

Wetenswaardig

Deventer heeft een heus Sinterklaasverbod dat uit 1919 dateert. Het is in deze stad verboden zich voor de intocht of na vijf december 'geheel of gedeeltelijk vermomd als Sinterklaas' op straat, of zichtbaar vanaf de straat te zijn. Je kunt de burgemeester trouwens wel om een ontheffing vragen. Jarenlang kwam Sinterklaas pas op vijf december aan in Deventer. Tegenwoordig is dat alleen zo als die dag op zaterdag valt. Anders is de intocht in Deventer op de laatste zaterdag voor vijf december. Na afloop van de feestelijkheden wordt een gedicht van Annie M.G. Schmidt voorgelezen over Tante Mathilde; “van tante Mathilde uit ’s-Hertogenbosch, die niet aan de Sint geloven wilde, en altijd beweerde: die baard, die zit los!”

Voor meer informatie en het laatste nieuws over de Sinterklaasintocht in Deventer kijk je op www.deventersinterklaas.nl


Sinterklaasfan.nl op facebook