Welkom op Sinterklaasfan.nl
Dé enige echte fansite over Sinterklaas. Nederlands belangrijkste en leukste traditie. Hier is alles te vinden over het mooiste feest wat ons land kent

Word ook fan van Sinterklaas

 

 


Leuke Sint links


Sint Nicolaas

Volg ons op Facebook

Sinterklaasintocht in Amsterdam

Elke 2e zaterdag in november is het weer zover en vindt de landelijke Sinterklaasintocht in Nederland plaats. Sinterklaas komt dan eindelijk weer aan na een lange boottocht uit Spanje. Een dag later zal de Sint zal ook weer in Amsterdam komen, waar jaarlijks tienduizenden mensen langs de Amstel staan te wachten om hem te verwelkomen. De allereerste intocht van Sinterklaas in Amsterdam was in 1934 en wordt sindsdien elk jaar gehouden. In die tijd deden er 7 Pieten mee terwijl er de afgelopen intocht meer dan 600 Pieten hun bijdrage leverden. De Pieten hebben ruim 4000 kilo snoepgoed uitgedeeld. Tegenwoordig zorgen ruim 1200 vrijwilligers zorgen ervoor dat de intocht elk jaar weer een groot feest wordt. De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is niet alleen de grootste in Nederland maar ook in de hele wereld. Totaal bezoeken meer dan 350.000 kinderen met hun ouders en grootouders de intoch in Amsterdam.

Sinterklaas intocht in Amsterdam
Foto: www.itheechhus.nl

De boottocht over de Amstel

In Amsterdam begint de intocht van Sinterklaas niet op het paard op straat, maar de intocht van Sinterklaas begint hier namelijk op de rivier de Amstel. De boottocht over de Amstel is al met al 5,5 kilometer lang en eindigd bij het Scheepvaartmuseum. Tijdens de tocht van Sinterklaas op de Amstel is het mogelijk zelf mee te varen in de optocht. Wat is er nu leuker om mee op te varen met de stoomboot van Sinterklaas. Diverse rederijen bieden complete programma's voor kinderen en volwassenen aan. Het is voor jong en oud een hele belevenis om zo de Sinterklaasintocht in Amsterdam mee te maken. Het zelf meevaren op een boot is de laatste jaren steeds populairder geworden.

De route over het water:
- De omval
- Weesperzijde
- Ceintuurbaan
- Sarphatistraat
- Amstelsluizen bij Theater Carré
- Nieuwe Herengracht
- Entrepotdok
- Scheepvaartmuseum

Optocht in Amsterdamse binnenstad

Nadat de Sint met zijn Pieten bij het Scheepsvaartmuseum zijn aangekomen, gaat de intocht van Sinterklaas verder door de binnenstad. Sinterklaas, gezeten op zijn paard Amerigo en begeleid door meer dan 600 pieten maakt dan nog een tocht van 6 kilometer door het centrum van Amsterdam. De stoet gaat dan uiteindelijk via de Dam en eindigd op het Leidseplein waar hij een toespraak vanaf het bordes van de Stadsschouwburg zal geven. De Sinterklaasintocht in Amsterdam is één van de bekendste Sinterklaasintochten van Nederland en trekt daarom veel publiek. Op de dag van de intocht zijn de nodige straten en pleinen afgezet voor het verkeer om de tocht goed doorgang te laten vinden.

Route binnenstad:
Scheepvaartmuseum
Prins Hendrikkade
Dam
Muntplein
Rembrandtplein
Frederiksplein
Weteringcircuit
Leidseplein
Stadsschouwburg, toespraak vanaf bordes

Voor nog meer informatie over de Sinterklaasintocht in Amsterdam kijk je op www.sintinamsterdam.nl
Sinterklaasfan.nl op facebook