Welkom op Sinterklaasfan.nl
Dé enige echte fansite over Sinterklaas. Nederlands belangrijkste en leukste traditie. Hier is alles te vinden over het mooiste feest wat ons land kent

Word ook fan van Sinterklaas


Alles over Sinterklaas


 


Leuke Sint links


Sint Nicolaas

Volg ons op Facebook

Sinterklaasintocht Leiden

Ook in Leiden vindt jaarlijks de Sinterklaasintocht plaats voor de allerkleinsten van de stad. Zodra de Sint in ons land is, kunnen kinderen gaan aftellen naar 5 december. Het is dan pakjesavond, waar Sinterklaas hen bedeeld met cadeautjes. Sinterklaas is, zoals jullie weten, de beschermheilige van de kinderen en zeelieden en iedereen mag deelnemen aan het oer-Hollandse traditiefeest Sinterklaas.

Sinterklaas en zijn knechten komen in de pakjesboot aan in Leiden en worden dan persoonlijk opgewacht door de burgemeester van de stad. Van te voren zingen de kinderen dan alvast sinterklaasliedjes, tezamen met de Rockschoolband op de Beestenmarkt. Sinterklaas heeft een lange tocht achter de rug met de pakjesboot en toch wil hij alle kinderen in Leiden zien.

De magie van het sinterklaasfeest

De Goedheilige man gaat dan ook met zijn Pieten de Sinterklaasintocht ondernemen in Leiden, tezamen met zijn pieten. Vergeet natuurlijk ook zijn prachtige witte paard Americo niet. De kerkklokken luiden en kinderen zingen sinterklaasliedjes als de Sint en zijn gevolg aan de optocht beginnen op zijn paard. Ouders en kinderen kunnen de sint en zijn pieten aanschouwen tijdens de optocht.

Sinterklaasintocht Leiden, route binnenstad:

  • Steenstraat
  • Haarlemmerstraat
  • Hooglandse Kerkgracht
  • Nieuwstraat
  • Stadhuisplein

Eenmaal aangekomen op het Stadhuisplein zal de burgemeester een speech houden en de Sint welkom heten in zijn stad. Het is een groot feest in de stad en tal van evenementen zijn georganiseerd om het een onvergetelijke dag te maken voor iedereen. Ook hier kunnen kinderen Sinterklaas al een hand geven en even kennismaken met zijn vrolijke en ondeugende Pieten. 

Het beroemde gebouw De Waag wordt omgetoverd tot het Huis van Sinterklaas en vanaf het Stadhuisplein na de Sinterklaasintocht Leiden, zal de Sint zich daar settelen. Hier zal hij ook blijven tot aan pakjesavond. Elke middag van 12.00 tot 17.00 uur kunnen kinderen de Goedheiligman een bezoekje brengen en bij hem op schoot zitten, of een sinterklaasliedje zingen samen met de pieten. 

De Goedheiligman komt maar één keer per jaar

Natuurlijk wordt er sinterklaasmuziek gespeeld in het huis van de goedheiligman. De kinderen kunnen naar hartenlust dansen, maar ze kunnen ook een echt Pietendiploma behalen. Kinderen die zich afvragen waar Sinterklaas nu eigenlijk slaapt, nou de goedheiligman heeft een eigen bed en de Pieten slapen in eigen stapelbedden. Aan de stapelbedden zitten glijbanen voor de pakjes te laten glijden en er is ook een heuse pakjesboot. Kinderen leren via deze pakjesboot hoe het is om zelf door de Leidse grachten te varen, een hele belevenis voor kinderen, de kleine pietjes in spé.

Sinterklaasfan.nl op facebook