Welkom op Sinterklaasfan.nl
Dé enige echte fansite over Sinterklaas. Nederlands belangrijkste en leukste traditie. Hier is alles te vinden over het mooiste feest wat ons land kent

Word ook fan van Sinterklaas


Alles over Sinterklaas


 


Leuke Sint links


Sint Nicolaas

Volg ons op Facebook

Sinterklaasintocht Groningen

Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint! Elk jaar op de 3de zaterdag in november verwelkomd in de hoofdstad van de provincie Groningen.

De Sint heeft een lange rit achter de rug en komt met zijn pakjesboot aan in de Zuiderhaven. Daar staan elk jaar tienduizenden kinderen de Sint en zijn Pieten met vlaggetjes en liedjes op te wachten! De talrijke brieven en tekeningen worden zo aan de Sint bezorgd.

Roeivereniging De Hunze zorgt voor een feestelijke ontvangst en begeleidt de Sint naar zijn witte paard. 

Sinterklaasintocht Groningen: het programma

Vast op het programma staat:

  • 13.00 uur: een feestelijk en muzikaal onthaal door roeivereniging De Hunze
  • 13.10 uur: de Sint komt met de stoomboot aan in de Noorderhaven, waar hij zo de stad in vaart.
  • 13.30 uur: aankomst aan de Zuiderhaven
  • 14.15 uur: start van de feestelijke optocht door de binnenstad
  • 15.15 uur: aankomst op de Grote Markt
  • 15.45 uur: verwelkoming door de burgemeester

Pietenspektakel

De honderden Pieten klimmen lenig over de Groningse gebouwen en gooien traditioneel snoep en pepernoten naar de kinderen. Ze zitten overal en gekscheren door de stad! Dit is immers het feest waar de Pieten een jaar lang naartoe leven. De pieten zijn natuurlijk dol op kinderen. Ze gooien pepernoten en ander lekkers vanop de daken van de stad. Het Pietenspektakel vindt plaats de laatste zaterdag en zondag van november!

Sinterklaasintocht in de Groningse binnenstad

De Sinterklaasintocht Groningen is een waar volksfeest. De Sint heeft immers veel te vertellen en de kinderen staan hem langs de straten van de binnenstad op te wachten. De precieze route staat uitgetekend op de kaart van Groningen. Door de ware volk toestroom wordt aan alle ouders aangeraden om met de trein te komen.

De 97 meter hoge Martinitoren is die dag te beklimmen door de kinderen. Wie hier in slaagt, krijgt een extra zakje snoep toebedeeld!

Van Delft pepernoten

Een ideale uitstap is de stoet combineren met een bezoek aan de pepernotenwinkel in de bekende winkelstraat, de Folkingestraat. Deze pepernotenfabriek is namelijk de uitverkoren hofleverancier van de Sint. Deze smaken toch wel lekkerder dan in de supermarkt. Ze worden gemaakt in diverse kleuren en smaken. Er zijn wel 50 soorten pepernoten. De traditie bestaat al heel lang. Het uitstrooien ervan is een symbool van vruchtbaarheid, zoals de boer die vroeger nog manueel de akkers bezaaide met zijn uitstrooiende arm. De Pepernotenfabriek is een pop-up store en is steeds is tot half december open.

Intocht Sinterklaas 2013 in Groningen

De landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag 16 november 2013 in Groningen was een feest voor jong en oud. Na weken voorbereiden was het dan eindelijk zover. De stad was er helemaal klaar voor en werd bezocht door duizenden bezoekers die genoten van de feestelijkheden rondom de intocht. De inwoners zijn achteraf bijzonder trots op hoe hun Groningen zich presenteerde aan Sinterklaas en zijn gevolg. Ook de goedheiligman was zeer onder de indruk van het hartelijke ontvangst. ‘Ik vond het geweldig’, wat een warm welkom!


Sinterklaas wordt welkom geheten in Groningen door Jeroen van het Sinterklaasjournaal

.

Groningen ontvangt Sinterklaas

Na een lange reis kwam Pakjesboot 12 dan eindelijk in zicht en meerde daarna veilig aan. De trotse burgemeester liet weten het een eer te vinden om Sinterklaas als eerste te mogen ontvangen in Nederland.

Na het welkomstwoord van de burgemeester volgde een feestelijke rondgang door de oude binnenstad van Groningen. De Sint werd hierbij luid toegejuicht door vele blije kinderen. Ook ouders en opa en oma's lieten zich duidelijk horen.

Sinterklaas op Amerigo in Groningen.

Verslag intocht Groningen

Het Sinterklaasjournaal deed zoals elk jaar in een extra lange uitzending verslag van de intocht. Zo ook in Groningen. Dieuwertje Blok werd in de studio, vanaf de kade bijgestaan door vaste reporter Jeroen Kramer. Hieronder is het nagenieten van de hele intocht.
Sinterklaasfan.nl op facebook