Welkom op Sinterklaasfan.nl
Dé enige echte fansite over Sinterklaas. Nederlands belangrijkste en leukste traditie. Hier is alles te vinden over het mooiste feest wat ons land kent

Word ook fan van Sinterklaas


Alles over Sinterklaas


 


Leuke Sint links


Sint Nicolaas

Volg ons op Facebook

Sinterklaasintocht Assen

Als de koude wintermaanden voor de deur staan, dan komt de Sint alle kinderharten verwarmen. Hij heeft samen met de pieten maandenlang een voorbereiding gedaan om alle pakjes klaar te krijgen en de verre bootreis van Spanje naar Nederland te maken. Eindelijk is het dan zover, het kinderfeest van het jaar!

De Sint komt traditiegetrouw aan in Assen op de tweede zaterdag van november. Dit gebeurt met de nodige toeters en bellen, want elk jaar lokt de Sinterklaasintocht Assen duizenden mensen. De tocht is door de gemeente steeds prima voorbereid. Want zij willen natuurlijk enkel blije gezichten zien, gekke Pieten en een gelukkige Sint!

Intrede van de Sint en zijn pieten

De Sint komt met zijn eigen schip aan de Vaart ZZ aan. Samen met zijn paard Amerigo en zijn uitgelaten Pieten volgt de Sint een uitgestippelde route. Die is lang genoeg, zodat groot én klein de stoet uitstekend kunnen volgen. Wie een bezoekje in Assen plant die dag, kan best de route online bekijken en ook afdrukken. Het wordt erg druk die dag, dus pas op met het verkeer. Plaats de wagen daarom niet midden in het centrum, maar gebruik de randparkings, of het openbaar vervoer!

Sinterklaasintocht Assen: traject en verloop

Het verloop van dit feest ziet er als volgt uit:

  • Vanaf 12 uur: de Sint en zijn pieten worden door de burgemeester, kinderen, ouders, oma’s en opa’s opgewacht op de kop van de Vaart.
  • 12.45: in naam van alle kinderen en de ouders heet de burgemeester op het ponton Sinterklaas plechtig welkom. Americo, het trouwe witte paard van de Sint, kan alvast weer wat aan de kou en de gladden stenen wennen. Hij leidt de Sint namelijk veilig door de straten. De meer dan 400 Pieten lopen uiteraard uitgelaten rond en gooien met lekkers. Ook de pieten hebben hier weken naar toegeleefd en lopen gekscherend rond!
  • 12.30: wie de Sint wil opwachten aan het Koopmansplein, kan van harte meezingen met de Sinterklaasmuziek.
  • 13.30: aankomst van de stoet op het Koopmansplein

Dan volgt het moment waar iedereen naar uitkijkt: de Sint spreekt de kinderen toe en maakt bekend of er afgelopen jaar stoute kinderen zijn geweest.

Speculaasconcert

Kinderen die in één van de basisscholen van Assen zitten hebben geluk, want dan trakteert de stad de kinderen op een gratis muziekconcert. Dit is een echt kinderfeest met een live muziekband. Stembandjes smeren dus! Dit vindt plaats de week na de Sinterklaasintocht in Assen, in zaal De Nieuwe Kolk!

Sinterklaasfan.nl op facebook