Boek: de komediant de piraat en de geschiedvervalser door M.C. de Jong

Onlangs werd het boek "De komediant, de piraat en de geschiedvervalser" gepresenteerd. In dit boek wordt het onderzoek, uitgevoerd door Michiel C. de Jong naar de oorsprong van de Nederlandse sinterklaastraditie uit de doeken gedaan. Het sinterklaasfeest blijkt een schitterende historie te hebben en het kroonjuweel van de Nederlandse volkscultuur wordt erin herontdekt. Lees de bewijzen voor de oorsprong van Zwarte Piet als komediant. en nog vele andere verrassende ontdekkingen in dit nieuwe boek.

Boek Michiel C. de Jong

Het boek

Het scherpste boek ooit over de oorsprong van Zwarte Piet

Gewapend met een internetverbinding
en gezond verstand speurt De Jong
de historie af naar aanwijzingen over
het ontstaan van de Nederlandse
sinterklaastraditie. Het resulteert in een
boeiende geschiedenis die start in de
17e eeuw en uitmondt in het bewijs
voor de oorsprong van Zwarte Piet.

Het sinterklaasfeest blijkt een
schitterende historie te hebben.
Het kroonjuweel van de Nederlandse
volkscultuur is herontdekt.

De schrijver ontmaskert niet alleen
Zwarte Piet, maar ook een grootschalige
wetenschappelijke dwaling.
Met de onbevangen blik van een
buitenstaander fileert hij de gangbare
wetenschappelijke consensus.


De oorsprong van Zwarte Piet: Knecht uit het komediantentoneel

IGewapend met een internetverbinding en gezond verstand speurt De Jong de historie af naar aanwijzingen over het ontstaan van de Nederlandse sinterklaastraditie. Het resulteert in een boeiende geschiedenis die start in de 17e eeuw en uitmondt in het bewijs voor de oorsprong van Zwarte Piet.

De zwarte man

Het zwarte gezicht, de roe en de zak zijn afkomstig van de Bullebak of de Zwarte Man. Dit was een duivelse figuur die als Sinterklaas of als begeleider van Sinterklaas optrad.

Zwarte Pierrot

Een illustratie uit de eerste versie van Sint Nikolaas en zijn knecht van Jan Schenkman komt uit 1850. Een andere gebruikte illustratie in het boek komt uit Pierrot en Arlequin. Dit boekje is uitgegeven in 1872. Pierrot is in de 19e eeuw een populaire knecht-komediant. De knecht van Sinterklaas heeft in tegenstelling tot de witte Pierrot een zwart gezicht. Zwarte Pierrot dus. Op zijn Nederlands: Zwarte Piet.

De komediant, de piraat en de geschiedvervalser

Sinterklaas werd in de 17e eeuw groots gevierd. De traditie blijkt diep verankerd in de Nederlandse cultuur. Lees de bewijzen voor de oorsprong van Zwarte Piet als komediant en nog vele andere verrassende ontdekkingen over het sinterklaasfeest in dit nieuwe boek.

Kijk voor een eerste indruk op www.dekomediant.nl