Een boek over rijmpieten en dichtende sinterklazen

Eind november en begin december krijgt heel Nederland dichtkoorts: sinterklaascadeautjes moeten worden voorzien van een gedicht. Waar gaat die sinterklaaspoëzie eigenlijk over? Welke cadeautjes zitten erbij? Zijn surprises nog in zwang? Hoe rijmen de sinterklaasdichters en is er opmerkelijk taalgebruik? Sinds wanneer worden er sinterklaasgedichten gemaakt en wijkt de inhoud van vroegere gedichten af van de huidige?

Op deze vragen wordt antwoord gegeven in het boek De Rijmpiet dichtte zich te pletter/ bij deze chocoladeletter door Klaas Rigterink naar aanleiding van een analyse van 1000 gedichten. Ruim 200 (fragmenten van) sinterklaasgedichten kregen een plaats in dit boek. Er wordt bovendien een vergelijking getrokken met een soortgelijk onderzoek van zo’n kleine dertig jaar geleden. De eerste druk kreeg veel positieve aandacht in de landelijke media. September jl. verscheen de 2e (verbeterde) druk.

Sinterklaasfilm Het Pratende PaardKlaas Rigterink, De Rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter, uitgeverij Boekscout.nl. Paperback A5, 270 blz., geïllustreerd. ISBN 978-94-022-0252-6. Prijs € 19,35

>> Bestel het boek

 

Sinterklaasfan.nl op facebook